Скромните ми разсъждения за индустриализирането на планината

Живеем на 10км от Боровец. Това на практика означава, че повечето хора, които ни идват на гости просто минават оттук на връщане от "Курорта на Шампионите". Разговорите неминуемо се завъртат около това защо по дяволите не ходим да караме и не научим децата си. И това са все хора, които обичат планината (или поне своето присъствие в нея) и ходят по протести за запазване на природата. Тук и сега за последен път обяснявам защо не караме и държим децата си настрана от това невероятно изживяване.
Причините са две. Едната е, че живота ни и така е наситен с емоции и е достатъчно забавен, че да не ни се налага да го рискуваме (него или здравето си) в стремежа си да го направим по-интересен. Това го казвам като човек, 80% от познатите на който са сноубордисти, 80% от които са с травми в следствие на този екстремен спорт. Миналия уикенд приятел си счупи ключицата, този уикенд друг приятел си пукна таза, изобщо всеки край на работната седмица е начало на нечии патила.
По-сериозната причина, поради която отказваме да станем част от масовия курортен крейз е добре описана в едно писмо, което коалиция "За да остане природа в България" ще получат от мен. Ето копие на писмото, а отговора - когато го получа.

"Скъпи съмишленици,

Искам да ви обърна внимание на нещо. "Вземете ските, щеките, бордовете и елате да протестираме срещу направата на зимни курорти" - това не ви ли звучи малко оксиморонно? "Вземете си всички неща, с които показвате, че има хляб в тая индустрия и ходете да протестирате срещу индустриализирането на планината". Ако мога да ви предложа един по-смел метод на действие, с който няма да сте приятни и приети от всичките си привърженици, но това е доста по-ефикасен начин да ви обърнат внимание. Няма смисъл да правите протести. Съберете всичките бордове, ски и други консумативи и напалете с тях голям огън пред президентството. Кажете, че няма да карате докато не спре незаконното строителство - тогава не плашите "управляващите", а плашите реално тези, които печелят от вас - индустрията. И ако някой не е склонен да си жертва "тръпката" за природата, за мен той е псевдо-любител и е full of shit. :)
Докато не видя счупените дъски за мен вие и вашите акции сте празна работа, а керванът си върви, колкото и да го лаете. Уверявам ви, че и хората, които вземат съдбоносните решения мислят така. :)

Ще публикувам това предизвикателство и евентуалния ви отговор на www.chatpatka.com

Благодаря за отделеното време и за това, че все пак се опитвате да направите нещо.

Поздрави,
Маги"

Коментари

Алек (☻) 23 Януари, 2008 - 18:29

Вместо да си горим сноубордите (въх!) по-хитро е да не караме на Боровец и на Банско, а на Витоша. Има достатъчно писти, просто не се подържат много добре. Ако ходят повече хора там ще имат повече пари да ги подържат. А повечето лифтове се държат от различни фирми (поне последния път като ходих), така че никоя фирма няма да "затлъстее" толкова, че да почне да сече нови писти. Има и други такива малки курортчета - Чепеларе, разни по Стара Планина, в които нещата стоят по същия начин.

chatpatka 8 Февруари, 2008 - 18:14

Решения от типа "хем вълка сит, хем агнето цяло" много рядко сработват ;)

Didi (☻) 31 Август, 2008 - 22:09

Magi, pls ako vidis komentara mi , pisi mi ili mi se obadi. Az vuv vtronik ste ivdam do Samokov i iskam da te vidia. Za sujalenie telefona ti,koito imam ne e validen ve4e :(
moiat tel e : 0898490 517.
Pisi mi gsm-a si ili mi se obadi, pls!!!
Tolkova mn ste se radvam da te vidia!!!
DIDI

didi (☻) 31 Август, 2008 - 22:12

NEznam kak ina4e da te nameria :( 
 

This web site is powered by Drupal and K2
Hosted by Online Trading Ltd.
RSS Entries