Наръчник на бъдещата майка

Хрумна ми да напиша този "размисъл", защото след поредната щуротия, която чух днес установих, че ще е полезно едно такова нещо да циркулира в общественото пространство, за да помага на бъдещите и скорошни мами да не губят връзка със Земята :)

1. Таткото се избира ПРЕДИ забременяването.
Не е честно да се разбереш с един мъж да му родиш дете, а едва после да установяваш, че му липсват качествата, които ти би искала бащата на детето ти да притежава и да го биеш по главата докато не ги добие.

2. Раждането не е геройство.
Много жени си въобразяват, че само защото са родили трябва да им се даде орден "Стара Планина I". Раждането е естествен биологичен процес и колкото го можем ние, толкова го могат и така презрените от нас квартални кучета, за които живота в днешно време също не е лесен. Да искаш всички (и най-вече свекър и свекърва) да се държат с тебе като с царицата, довела вкъщи принца/принцесата е неуместно. Полага ти се единствено съчувствие и тук-таме малко помощ - всичко повече от това е подарък!

3. Раждането променя майката повече.
Реалистично погледнато природата подготвя единствено жените за този най-светъл ден - нашите тазове се разширяват, нашите гърди наедряват и се наливат с жизненонеобходимата течност, ние добиваме майчинска интуиция. Мъжете ни остават все така снажни или най-много да налеят "поясче", но това по-скоро е в следствие на здравата домашно приготвена храна, отколкото на бащинството, а единствената интуиция, която имат е как да намерят хладилника на тъмно. На света съществуват няколко златни мъже, които поне в началото си умират да помагат с бебето, но повечето от тях предпочитат да убият с лъв с голи ръце, отколкото да сменят един насран памперс. Майката може да изисква от таткото да сменя памперси само ако преди това е убивала лъв с голи ръце, за да знае какво му коства :)

4. Повечето бащи изобщо не очакват раждането да ги промени.
Наистина, мами, не очаквайте от фен на Rolling Stones да прослуша Моцарт, само защото това е по-добре за бебето. Той ще си бъде точно такъв, какъвто е бил, когато сте го харесали и може би ще се чуди защо пък не го харесвате сега при положение, че си е същия. Ако таткото има лоши навици, които се страхувате отрочето да не прихване, вижте точка 1ва.

5. "Баща" и "майка" не са (и не трябва да бъдат) синоними.
Повечето татковци харесват да прекарват време с дечицата си (стига те да не са наакани), но вероятно не и по начина, по който майките си го представят. За таткото е по-естествено да изтъпани сина си в опасна близост до бирата и чипса, за да гледат мача заедно, отколкото да му пее приспивни песнички гушнал го в люлеещия се стол пред камината. Ако оставиш бащата да пази детето, вероятно ще ти го върне с липсващ чорап, размазан в косата банан и лигавник подгизнал от ябълков сок, а къщата ще е толкова разхвърляна, че градското сметище ще ти се стори по-лесно за почистване. Никой не може да се грижи за детето ти като теб! Бащите също имат свой стил на родителстване, които не е "по-лош" от този на майките и трябва да им се даде свободата да го открият.

6. Нищо му няма на бебока.
Това трябва да е лозунг пред всяка стая за детска консултация. Малката яла 40 минути и след това повърнала през носа? Няма страшно, малко Vanish ще спаси мокета. Синковеца се преметнал през оградката на кошарата и сега има огромна цицина на челото? Приготви се за още 200 подобни в близките 5 години, а в следващите 5 не е изключено да има по една разходка до Пирогов на месец.
Още нещо в този ред на мисли: противно на твърденията в някои книги за детеотглеждане, децата могат да преживеят три дни на шоколад и бисквити без това да навреди на общото им здраве, така че е редно да се пусне по малко аванта на бабите. Виж, ако бабата е основната детегледачка и ежедневно тъпче внучето с безполезни калории, тогава майката има право да и мрънка, но само ако и плаща.

Това е от мен, мили бъдещи и скорошни мами. Прегръдки за всички дебелобузести, розоводупести бебоци и успех в борбата с ежедневните майчински ядове! :)

Коментари

Пролетка (☻) 5 Декември, 2009 - 16:53

Колко мнооого можем да си говорим за тези неща!Казвам го в смисъл,че съм абсолютно съгласна и мога да допълня списъка...

Пепо (☻) 16 Януари, 2010 - 14:02

Мило момиче, както вече отбелязах в няколко спам-мейла, пропагандиращи този труд, Вие успявате набръже и с характерен размах да разбулите не една и две древни космически загадки, документирани и надълго коментирани в трудовете на Херакъл, Питагор, Фройд, Ернст Мах и по-малко (но доста по-злобно) в съвременния еквивалент на Виенския Кръг - форума на бг-мама.ком.

Не е лошо този труд да бъде разпечатан и принудително разлепен из домовете на всички млади и стари семейства. Отделно от това предвиждам изсичане на 12 каменни колони (една от които част от Стоунхендж), стратегически разположени по цялата планета с цел увековечаване напред във вековете.

Също така жените в репродуктивна възраст да бъдат задължени със закон да носят в себе си документ, доказващ ежегодното покриване на тест, съставен на базата на труда. Този документ да стане неотменна част от документите, необходими за пенсиониране, да се изисква при посещение на личния лекар, при гласуване за велико и обикновено народно събрание, при проверка от органите на КАТ и на входа на мола.

krisi (☻) 17 Юли, 2013 - 12:40

колко се радвам, че моят мъж е от онези "пеещи песнички в люлеещия се стол пред камината"

Любов (☻) 18 Юли, 2013 - 01:49

Не само твоят, Криси. :) При това и повече ми познати, които са млади татковци, също са от татковците-мечта и все по-малко ги приемам такива за рядка порода. :) 
 

This web site is powered by Drupal and K2
Hosted by Online Trading Ltd.
RSS Entries